RSS   -    Meewerken?
   
 
GP Abu Dhabi
 Lexicon
ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

• Demper
Een demper maakt deel uit van het ophangingsysteem en absorbeert de energie die gevormd wordt als de vering samengedrukt of uitgetrokken wordt. Demperkracht is recht evenredig met de snelheid, hoogteverschillen, enz. Een rebound demper wordt tussen het wiel en het chassis geplaatst en absorbeert energie bij een neerwaartse beweging van de wielen.

• Differentieel
Een differentieel is datgene dat verbonden is tussen de rijwielen om de snelheidsverschillen tijdens het nemen van bochten tussen de buitenste en de binnenste wielen te vereffenen.

• DifferentiŽel-blokkering
De differentiŽel-blokkering laat het toe dat de buitenste wielen sneller draaien dan de wielen aan de binnenkant. Een volledige blokkering zal de wielen aan de buitenkant ertoe dwingen om aan dezelfde snelheid te draaien als de wielen aan de binnenkant. dit heeft bijvoorbeeld ten gevolg dat kerbs heel gemakkelijk te nemen zijn. Bij een blokkering van 90% zal een deel van de torsie overgeschakeld worden van de binnenste wielen naar de buitenste. Geen differentiŽel-blokkering zorgt ervoor dat de torsie volledig wordt overgeschakeld van de binnen- naar de buitenste wielen, wat veel overstuur veroorzaakt.

• Diffuser
Luchtuitlaat aan de achterzijde van de onderkant van de wagen die een sterke invloed heeft op de aŽrodynamische kenmerken. De diffuser, waar de lucht uiteindelijk de achterkant van de wagen verlaat, zorgt voor een gecontroleerde luchtstroom aan de onderkant van de wagen. De diffuser zorgt voor een lage druk onderaan de wagen doordat het dienst doet als een stroomversneller. Doordat de druk onderaan de bodemplaat lager ligt dan bovenaan, wordt er downforce gegenereert.

• Displacement
Dit is een typische Engelse autosportterm die het volume van de cilinders van de motor omvat (=cilinderinhoud). De displacement van een Formule 1 motor is 2,4 liter, gelijk verdeeld tussen de 8 cilinders.

• Downforce
Downforce is hetgeen wat de F1 wagen tegen de grond drukt. Het wordt opgewekt bij lage druk onder de carrosserie, de aanvalshoek bij de voor- en achtervleugels, en het verbetert de grip.

• Downwash
Een neerwaartse luchtstroom.

• Drag
Wanneer een F1-ingenieur praat over drag, dan bedoelt hij de luchtweerstand die een wagen ervaart wanneer hij rijdt.

• Drive-by-wire
Een systeem waar er geen mechanische link bestaat tussen de verschillende onderdelen, maar louter een elektronische verbinding. De input van het gaspedaal gebeurt bijvoorbeeld elektronisch via een on-board motor controle-eenheid (ECU) dat het gedrag van de motor overeenkomstig beheert. Dit staat ook gekend als Fly-by-wire.

• Drukmiddelpunt
Het punt van de wagen waar alle aŽrodynamische krachten doorheen werken.

• Dyno
Een afkorting van dynamometer, een apparaat dat de motoren test. Het meet onder andere het vermogen en het simuleert de ladingen en de omgeving rond een racemotor.

 Zoeken: In:
Williams kiest Sirotkin als tweede rijder, Kubica reserve  
Williams F1 Team heeft na weken van speculatie Sergey Sirotkin aangeduid als tweede rijder voor het seizoen 2018....
Lees meer
Sauber maakt overeenkomst met Alfa Romeo bekend  
Sauber heeft daarnet de grote lijnen van de livery voor de F1-wagen van 2018 bekend gemaakt toen het...
Lees meer
Vettel houdt Ferrari ook op laatste testdag bovenaan  
Sebastian Vettel heeft de lijn van teamgenoot Kimi Raikkonen gisteren ook vandaag doorgetrokken door de snelste tijd te...
Lees meer
Copyright vzw F1-Club - Contact