RSS   -    Meewerken?
   
 
GP Abu Dhabi
 Lexicon
ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

• G-krachten
De zwaartekracht die inwerkt op de rijder en de wagen, zowel tijdens het accelereren en het remmen als tijdens het nemen van bochten.

• GCU
Afkorting voor Gearbox Control Unit, het elektronische systeem dat het verleggen van de versnellingen in de versnellingsbak controleert.

• Gegroefde banden
Geïntroduceerd in 1998 om de wagens trager te maken. In tegenstelling tot slicks is het loopvlak niet egaal omdat er groeven in worden aangebracht. Ze zijn ook veiliger in bepaalde regenomstandigheden omdat de groeven een deel van het water kunnen afvoeren. Sinds 2009 rijden de F1-wagens echter opnieuw op slicks.

• Gewicht
Een Formule 1 wagen moet minimum 620 kilogram wegen, inclusief de rijder maar geen brandstof. Het constructiegewicht van een F1 wagen is eigenlijk veel kleiner. Op deze manier kunnen de teams een betere gewichtsverdeling bereiken door bijkomende gewichten te verdelen, waardoor de bestuurbaarheid van de wagen verbetert. Om het gewicht te controleren kan de technische commissie van de FIA op elk moment de wagens naar de elektronische weegschalen bij het begin van de pitlane leiden.

• Graining
Bij overmatig gebruik vertonen de banden tekenen van verkorreling van het rubber. Dit wordt graining genoemd. Hierdoor begint te band als het ware rimpels te vertonen en wordt die ongelijkmatig. Het negatieve gevolg is een vermindering van de grip en de stabiliteit. Graining werkt ook overstuur in de hand.

• Granaatmotor
De naam die in het verleden werd gegeven aan speciale racemotoren die ontworpen waren met een heel groot vermogen maar een beduidend lage levensduur. Deze motoren werden enkel gebruikt tijdens de kwalificatie en leunden dusdanig aan tegen de limiet van de mechanische betrouwbaarheid dat ze meestal zichzelf vernietigden.

• Grand Prix Drivers’ Association (GPDA)
Dit is de vereniging van de F1-rijders. De huidige woordvoerders zijn Fernando Alonso, Felipe Massa, Mark Webber en Nick Heidfeld.

• Green
Green betekent in F1-kringen niet 'groen', maar het gaat hier over de staat van een circuit. Als een circuit 'green' wordt genoemd, wil dit zeggen dat het er onbereden bijligt. Dat betekent dat er nog geen rubber is afgezet op het asfalt, dat het oppervlak nog vuil is, enz...

• Grindbak
Een uitloopzone naast de baan van een race circuit die de wagens snel vertraagd wanneer ze van het circuit gegaan zijn.

• Grip
Dit is het magische woord voor F1-rijders en ingenieurs. Het beschrijft hoe goed de wagen zich aan de grond hecht en hoe dit de bochtsnelheden beïnvloedt. Veel grip wil zeggen dat er hoge bochtsnelheden zullen behaald worden. De belangrijkste factoren die grip bepalen zijn de aërodynamica, de downforce en de banden. Zonder grip zou een wagen beginnen te glijden of slippen.

• Grondeffect
Dit is een F1-ontwikkeling van de jaren ’70. Om grondeffect te verkrijgen werden dunne lange platen (side skirts) aan de zijkant van de wagen bevestigd. Dit zorgde voor een lagedrukgebied aan de onderkant van de wagen en dit hield de wagen tegen de grond. De enorme hoeveelheid grip maakte hoge bochtsnelheden mogelijk.

• Grondspeling
Hiermee wordt de afstand tussen de onderkant van de wagen en het wegdek bedoeld.

• Gurney
Smalle, afneembare L gevormde tegenflap op de achterkant van een vleugel.

 Zoeken: In:
Kubica krijgt laatste kans voor Williams zitje in Abu Dhabi  
Robert Kubica krijgt van Williams F1 Team een laatste repetitie om zichzelf te bewijzen dat hij nog steeds...
Lees meer
Toro Rosso bevestigt Gasly en Hartley voor 2018  
Toro Rosso heeft aangekondigd dat Brendon Hartley en Pierre Gasly hun twee vaste racerijders zijn in 2018. Het...
Lees meer
Vettel laat Ferrari juichen, Hamilton net naast het podium!  
Sebastian Vettel heeft Ferrari een eerste succes bezorgd sinds de Grote Prijs van Hongarije eind juli. Het podium...
Lees meer
Copyright vzw F1-Club - Contact